Jedynym sposobem, aby naprawdę docenić wspaniałość dobrej miski jest próba wykonania prostego zadania – np. zrobienia ciasteczek, przetarcia sałatki lub wymieszania ciasta na naleśniki – bez niej. Być może uda Ci się wykonać zadanie, ale nie będzie ono ładne. Być może właśnie doświadczyłeś takiej sytuacji i właśnie to Cię tutaj przywiodło. Poniżej znajdziesz szeroką wiedzę na temat misek do mieszania, ich rodzajów i materiałów, z których mogą być wykonane.
Tak jak w przypadku łyżek i łopatek, jednym z kluczowych czynników przy zakupie misek do Twojej kuchni, jest to z czego są one wykonane. Najpopularniejsze opcje to stal nierdzewna, szkło i plastik, a dobór materiału zależy przede wszystkim od tego, jakie jest przeznaczenie miski.
Z jakich materiałów dostępne są miski kuchenne – ich wady i zalety.
Szkło
Szklane miski są popularne, ponieważ materiał ten nie wpływa na teksturę, kolor ani smak potraw. Szklane miski wyglądają estetycznie, więc świetnie sprawdzą się do przygotowywania i serwowania sałatek i innych potraw, które od razu możemy postawić na stole, bez konieczności przekładania do innego naczynia. Niektóre szklane miski są również bezpieczne w piekarniku i kuchence mikrofalowej. Wadą szkła jest to, że jest ono bardziej podatne na stłuczenia i waży znacznie więcej niż metal lub plastik.
Plastik
Zaletą plastikowych misek jest to, że są lekkie i tanie. Ale plastik ma tendencję do pochłaniania silnych zapachów i plam. Ponadto, generalnie nie chcesz, aby plastik stykał się z gorącą powierzchnią Twojej płyty kuchennej, ponieważ może się stopić. Do tego miski plastikowe łatwo się niszczą, pękają i na pewno nie należą do produktów ekologicznych.
Ceramiczne i inne
Wreszcie, są też ceramiczne (podatne na odpryskiwanie), miedziane (drogie), drewniane (zbyt porowate) i silikonowe (zatrzymują zapachy) miski, które mają swoje plusy i minusy.
W moich poszukiwaniach najlepszych misek kuchennych, przyjrzałam się wielu różnym rodzajom. Jako, że miski kuchenne to naczynia, w których możemy przygotowywać, przechowywać, podawać i spożywać przygotowane potrawy są one zaliczane niezbędnych akcesoriów kuchennych. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele różnych rodzajów misek, co może przyprawić o zawrót głowy. Większość z nich można myć w zmywarce i są łatwe w utrzymaniu czystości. Wybierając miski kuchenne do naszej domowej kuchnie, należy zatem zwrócić uwagę na ich dodatkowe zalety i funkcje.

Rodzaje misek kuchennych i ich przeznaczenie.
Miska wielofunkcyjna
Średniej wielkości miska plastikowa lub ze stali nierdzewnej, która doskonale nadaje się do przygotowania wszelkiego rodzaju potraw.
Miska z pokrywką
Służy do przygotowania i późniejszego transportowania potraw, więc jest niezwykle praktyczna.
Misa sałatkowa o ładnym wyglądzie
Takie miski można postawić bezpośrednio na stole, co świetnie sprawdza się w przypadku imprez domowych.
Miska z sitkiem
Jest to miska ze specjalną obręczą, która służy jako durszlak, dzięki czemu świetnie sprawdza się do przygotowania składników, które zawierają dużo wilgoci. Przygotowanie mizerii w tej misce to bułka z masłem, gdyż w łatwy sposób możemy odcedzić niepotrzebną wodę.
Małe miseczki – salaterki
Idealne na budyń, galaretkę lub kisiel owocami, a także do serwowania drobnych przekąsek, takie jak owoce czy orzechy.

Każda dobrze wyposażona domowa kuchnia powinna posiadać niezbędne akcesoria kuchenne i przybory, które służą do przygotowywania posiłków. Noże, łyżki i szpatułki oraz miski są niezastąpione do wykonywania różnych zadań kuchennych, takich jak mieszanie, ubijanie, krojenie, przygotowywanie ciasta czy przechowywanie produktów.