Jedynym sposobem, aby naprawdę docenić wspaniałość dobrej miski jest próba wykonania prostego zadania – np. zrobienia ciasteczek, przetarcia sałatki lub wymieszania ciasta na naleśniki – bez niej. Być może uda Ci się wykonać zadanie, ale nie będzie ono ładne. Być może właśnie doświadczyłeś takiej sytuacji i właśnie to Cię tutaj przywiodło. Poniżej znajdziesz szeroką wiedzę na temat misek do mieszania, ich rodzajów i materiałów, z których mogą być wykonane. 

Tak jak w przypadku łyżek i łopatek, jednym z kluczowych czynników przy zakupie misek do Twojej kuchni, jest to z czego są one wykonane. Najpopularniejsze opcje to stal nierdzewna, szkło i plastik, a dobór materiału zależy przede wszystkim od tego, jakie jest przeznaczenie miski. 

Z jakich materiałów dostępne są miski kuchenne – ich wady i zalety.

Szkło 

Szklane miski są popularne, ponieważ materiał ten nie wpływa na teksturę, kolor ani smak potraw. Szklane miski wyglądają estetycznie, więc świetnie sprawdzą się do przygotowywania i serwowania sałatek i innych potraw, które od razu możemy postawić na stole, bez konieczności przekładania do innego naczynia. Niektóre szklane miski są również bezpieczne w piekarniku i kuchence mikrofalowej. Wadą szkła jest to, że jest ono bardziej podatne na stłuczenia i waży znacznie więcej niż metal lub plastik.

Plastik

Zaletą plastikowych misek jest to, że są lekkie i tanie. Ale plastik ma tendencję do pochłaniania silnych zapachów i plam. Ponadto, generalnie nie chcesz, aby plastik stykał się z gorącą powierzchnią Twojej płyty kuchennej, ponieważ może się stopić. Do tego miski plastikowe łatwo się niszczą, pękają i na pewno nie należą do produktów ekologicznych. 

Ceramiczne i inne 

Wreszcie, są też ceramiczne (podatne na odpryskiwanie), miedziane (drogie), drewniane (zbyt porowate) i silikonowe (zatrzymują zapachy) miski, które  mają swoje plusy i minusy. 

W moich poszukiwaniach najlepszych misek kuchennych, przyjrzałam się wielu różnym rodzajom. Jako, że miski kuchenne to naczynia, w których możemy przygotowywać, przechowywać, podawać i spożywać przygotowane potrawy są one zaliczane niezbędnych akcesoriów kuchennych. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele różnych rodzajów misek, co może przyprawić o zawrót głowy. Większość z nich można myć w zmywarce i są łatwe w utrzymaniu czystości. Wybierając miski kuchenne do naszej domowej kuchnie, należy zatem zwrócić uwagę na ich dodatkowe zalety i funkcje.

Ceramiczna, zielono-pomarańczowa misa z pomarańczami.
fot.unsplash.com

Rodzaje misek kuchennych i ich przeznaczenie.

Miska wielofunkcyjna

Średniej wielkości miska plastikowa lub ze stali nierdzewnej, która doskonale nadaje się do przygotowania wszelkiego rodzaju potraw.   

Miska z pokrywką

Służy do przygotowania i późniejszego transportowania potraw, więc jest niezwykle praktyczna.

Misa sałatkowa o ładnym wyglądzie 

Takie miski można postawić bezpośrednio na stole, co świetnie sprawdza się w przypadku imprez domowych

Miska z sitkiem 

Jest to miska ze specjalną obręczą, która służy jako durszlak, dzięki czemu świetnie sprawdza się do przygotowania składników, które zawierają dużo wilgoci. Przygotowanie mizerii w tej misce to bułka z masłem, gdyż w łatwy sposób możemy odcedzić niepotrzebną wodę.

Małe miseczki – salaterki 

Idealne na budyń, galaretkę lub kisiel owocami, a także do serwowania drobnych przekąsek, takie jak owoce czy orzechy.

Różowa miseczka z owocami i łyżeczka.
fot.unsplash.com

Każda dobrze wyposażona domowa kuchnia powinna posiadać niezbędne akcesoria kuchenne i przybory, które służą do przygotowywania posiłków. Noże, łyżki i szpatułki oraz miski są niezastąpione do wykonywania różnych zadań kuchennych, takich jak mieszanie, ubijanie, krojenie, przygotowywanie ciasta czy przechowywanie produktów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here