Deski do krojenia są niezbędnym  element każdego miejsca, w którym przygotowuje się żywność, gdyż zapewniają higienę i gwarantują, że surowa i gotowana żywność nie przenosi bakterii. Dodatkowo stanowią ochronę dla naszych blatów i stołów, bo jak wiadomo ostre noże potrafią z łatwością zniszczyć ich powierzchnie. Ale właściwie ile tych desek powinniśmy posiadać w naszej kuchni? I jakie? Odpowiedzi na te pytania (plus na parę innych) znajdziecie poniżej.

W dobrze urządzonej domowej kuchni niekoniecznie potrzebujemy posiadać pełny zestaw desek do krojenia. Zazwyczaj zaleca się, aby domowi kucharze zainwestowali w przynajmniej 2 deski – do krojenia mięsa i do całej reszty – aby zmniejszyć ryzyko zakażenia krzyżowego. Natomiast jak wybrać te dwie deski, żeby spełniały swoje funkcje i dobrze nam służyły?

Drewniana, prostokątna deska do krojenia, a na niej kolorowe plasterki pomarańczy.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze deski do krojenia

Jeśli szukasz najlepszej deski do krojenia do swojej kuchni, musisz zawsze szukać takiej, która zapewni Ci bezpieczną i solidną powierzchnię do siekania i krojenia, jednak znalezienie odpowiedniej deski, która dostosuje się do specyficznych potrzeb Twoich i Twojej kuchni, może być dla niektórych wyzwaniem, gdyż deski do krojenia mogą różnić się zarówno pod względem wielkości i kształtu, jak i rodzaju materiałów, z których są wykonane. Poniżej znajdziesz zbiór najważniejszych informacji, które ułatwią Ci wybór.

Jaki rodzaj materiału jest najlepszy do produkcji desek do krojenia?

Najpopularniejsze rodzaje materiałów, z których wykonuje się deski do krojenia to plastik i drewno. Istnieje wiele różnych rodzajów plastiku i drewna, a także kompozytów z włóknem drzewnym, które zostały stworzone z myślą o zwiększonej trwałości i mniejszej podatności na wypaczanie. Chociaż można znaleźć deski do krojenia wykonane ze szkła lub ceramiki, są one zazwyczaj zbyt twarde i mogą zniszczyć krawędzie noży. Z drugiej strony, plastik i drewno oferują powierzchnię, która jest wystarczająco twarda do krojenia, ale na tyle miękka, że nie uszkadza delikatnych krawędzi noży.

Zarówno drewno jak i plastik mają swoje zalety. Drewno jest bardziej estetyczne, ale jest też bardziej podatne na wypaczenia. Z drugiej strony, plastik nie jest tak miły dla oka ani dla środowiska, ale z czasem może okazać się bardziej wytrzymały. Oferowane obecnie na rynku deski bambusowe zdecydowanie dobrą alternatywą dla desek plastikowych, gdyż są na pewno dużo milsze dla oka i ekologii. 

Jaki kształt deski do krojenia powinienem wybrać?

Deski do krojenia mogą mieć najróżniejsze kształty, jednak najbardziej popularnym jest tradycyjny prostokąt. Ten kształt pozwala na maksymalne wykorzystanie miejsca do krojenia. Istnieją jednak prostokątne deski do krojenia dostępne w szerokiej gamie długości i szerokości, a także grubości. Popularne są też deski okrągłe, które nie tylko służą do krojenia, ale również świetnie sprawdzają się jako talerz na przystawki, serwowanych podczas domowych imprez. Są ładne i zgrabne, więc można je położyć bezpośrednio na stół.

drewniana, okrągła, deska do krojenia, a na niej chlebki, borówki w miseczce, ser i oliwki.
fot. pexels.com

Jakiej wielkości deskę do krojenia powinienem kupić?

Najczęstsze deski do krojenia mają około 30cm szerokości i 40cm długości. Są one jednak stosunkowo małe, za to świetnie sprawdzają się do korzystania na co dzień. Jednak ci, którzy tradycyjnie gotują większe posiłki, lub którzy po prostu chcą mieć więcej miejsca, mogą chcieć znaleźć deskę do krojenia o znacznie większym rozmiarze. Rozmiar który jest najlepszy dla Ciebie zależy od Twoich konkretnych potrzeb. Należy jednak pamiętać, aby nie kupić deski do krojenia, która jest zbyt duża, aby zmieścić się wygodnie na blacie podczas gotowania lub w zmywarce.

Jak gruba powinna być deska do krojenia?

Znajdziesz deski do krojenia we wszystkich odmianach grubości, przy czym plastikowe deski do krojenia są zazwyczaj nieco cieńsze niż drewniane. Właściwa grubość deski zależy od materiału, z którego została wykonana. Szklane czy silikonowe deski do krojenia będą cienkie, natomiast jeżeli chodzi o drewniane i bambusowe to na rynku dostępne są różne grubości, a im grubsza tym porządniejsza.

Jako, że deski do krojenia mogą różnić się zarówno wielkością, kształtem, jak i rodzajem materiałów, z których są wykonane, wybór najlepszej dla nas bywa bardzo trudny. Jeżeli jednak Ci się to uda to Twoja przygoda z gotowaniem będzie nieporównywalnie przyjemniejsza. Deski do krojenia, miski, wagi kuchenne oraz inne akcesoria kuchenne tworzą całość, która wpływa na nasze pozytywne odczucia podczas gotowania. Moja ostatnia rada – jeśli potrzebujesz tylko jednej fantastycznej deski do krojenia, którą będziesz mógł używać do końca życia (zalecam jednak posiadanie przynajmniej dwóch) to wybieraj deski grube, z solidnego drewna, olejowane. Jeśli będziesz o nią odpowiednio dbał, powinna przetrwać wiele pokoleń i stanie się rodzinną pamiątką.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here