Odpowiednie przybory kuchenne mogą odmienić życie każdego domowego kucharza. Jednak co to znaczy „odpowiednie”? W dzisiejszych czasach, każdy przeciętny sklep z akcesoriami, oferuje przynajmniej kilka wersji każdego narzędzia, a tysiące innych są dostępne w intrenecie. Nie jest łatwo wybrać odpowiednie dla nas przybory kuchenne.  Drewniane łyżki, plastikowe łopatki, silikonowe czy bambusowe akcesoria kuchenne mają swoje właściwości, wady i zalety, o których warto wiedzieć.  

Dzięki odpowiednim informacjom możesz wybrać idealne przybory do gotowania dla siebie. Wybór właściwych noży, misek, garnków czy patelni zaoszczędzi nie tylko Twoje pieniądze, ale również miejsce w kuchennych szafkach. A wiadomo, że dobrze urządzona kuchnia to nie tylko meble i sprzęty kuchenne, ale również niezbędne akcesoria.

Drewniane akcesoria kuchenne

Drewniane akcesoria kuchenne są obecne w naszym życiu od zawsze. Używały ich nasze babcie i mamy, gdyż jest to najpopularniejszy materiał do tworzenia akcesoriów kuchennych. Jednak drewniane łyżki nie sprawdzają się we wszystkich czynnościach jakie wykonujemy w kuchni, natomiast są idealne, gdy pracujesz z gorącymi daniami. Świetnie sprawdzają się zwłaszcza w przypadku potraw, które wymagają częstego mieszania, takimi jak risotto czy niektóre zupy. Drewno jest również dobrym wyborem podczas pracy z delikatnymi naczyniami, garnkami i patelniami posiadającymi powłokę zapobiegającą przywieraniu – teflon, ponieważ nie porysuje ich powierzchni.

Sklep z drewnianymi przyborami kuchennymi i sprzedawca.
fot.pexel.com

Plastikowe akcesoria kuchenne

Podobnie jak drewno, plastikowe akcesoria kuchenne są przydatne w niektórych sytuacjach, ale nie we wszystkich się sprawdzą. Plastikowe akcesoria mogą się stopić, jeśli wejdą w kontakt z palnikiem naszej kuchenki czy ścianami garnków, dlatego plastikowe przybory kuchenne są najlepsze do takich czynności jak mieszanie ciasta czy zeskrobywanie farszu z misek. Większość plastikowych przyborów kuchennych można myć w zmywarce, chociaż niektóre powinny być umieszczane tylko w górnym koszu. Największą wadą plastikowych przyborów kuchennych jest ich negatywny wpływ na środowisko. Plastikowe jak i silikonowe akcesoria kuchenne są wykonane z tzw. tworzyw sztucznych, więc jeżeli chcesz dbać o ochronę przyrody, zalecam jednak wybór bambusowych akcesoriów kuchennych.

Bambusowe akcesoria kuchenne

Bambusowe akcesoria kuchenne przede wszystkim są przyjazne dla środowiska. Bambus, jako roślina, osiąga pełny rozmiar w ciągu zaledwie 3-4 miesięcy, w przeciwieństwie do kilkudziesięciu lat w przypadku innych drzew. Bambus jest twardszy niż klon czy dąb, co czyni go idealnym materiałem do produkcji lżejszych, mocniejszych i trwalszych przyborów kuchennych czy desek do krojenia. Bambusowe akcesoria kuchenne są tanie i ulegają biodegradacji. Bambus jest obojętny dla żywności, dlatego nie czuć od niego smaku ani zapachu. Jest on też odporny na wysokie temperatury oraz działanie pleśni, grzybów i bakterii. Jedynym minusem bambusowych przyborów kuchennych jest to, że nie można ich myć w zmywarce.

Silikonowe akcesoria kuchenne

Silikonowe akcesoria kuchenne są coraz bardziej popularne, przede wszystkim dlatego, że są łatwe w przechowywaniu i są dostępne w niemal w każdym odcieniu. Silikon jest polimerem stworzonym przez człowieka poprzez dodanie węgla i/lub tlenu do krzemu. Odkąd FDA (od ang. Food and Drug Administration – Agencja Żywności i Leków) zatwierdziła go „jako substancję bezpieczną dla żywności”, producenci akcesoriów kuchennych ją pokochały za jej elastyczność, miękkość i odporność na stłuczenia. Silikonowe przybory kuchenne są odporny na działanie wody, trwałe i nie zmienia smaku potraw. Do tego cechuje je  dużą tolerancję termiczna, więc świetnie sprawdzają się do przygotowywania dań na ciepło. Dzięki swojej miękkości nie rysują również powierzchni garnków i patelni. Oprócz łyżek i łopatek, na rynku dostępne jest całe mnóstwo gadżetów takich jak formy do ciast i ciasteczek, miski czy durszlaki.

Kolorowe przybory kuchenne, łyżki i łopatki.
fot.unsplash.com

Akcesoria kuchenne ze stali nierdzewnej

Stal nierdzewna nie wchłania tłuszczu, wilgoci i zapachów, dlatego świetnie nadaje się do tworzenia przyborów kuchennych. Ponadto akcesoria kuchenne ze stali nierdzewnej nie odkształcają się, a materiał ten jest odporny na działanie wysokich temperatur. Stal nierdzewna nie traci również swoich właściwości w kontakcie z substancjami chemicznymi. Akcesoria kuchenne ze stali nierdzewnej są trwałe i łatwo utrzymać je w czystości. Z lekkim sercem, możesz włożyć je do zmywarki, mając pewność, że nie stracą swoich właściwości.

Dobór odpowiednich akcesoriów kuchennych może bardzo wpłynąć na nasze doświadczenia w kuchni. Jeżeli lubimy gotować, i gotujemy dużo, warto zainwestować w lepsze i przyjazne środowisku przybory kuchenne. Wybór materiału jak i rodzaju zależy też od tego do czego będą wykorzystywane, czy do przygotowania potraw na ciepło, pieczenia czy może do zabawy z dziećmi. W tym ostatnim przypadku czasem lepiej jest dobrać przybory kuchenne atrakcyjne dla naszych pociech.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here