Noże kuchenne to jedne z najbardziej podstawowych i najważniejszych narzędzi, jakie powinien posiadać każdy domowy kucharz. Zawodowi kucharze posiadają całe zestawy noży, gdzie każdy ma inne przeznaczenie – od malutkich noży do obierania po ogromne tasaki. Każdy z nich wydaje się mieć swoją pracę, ale ile z tych noży jest naprawdę niezbędnych w domowej kuchni?
Prawda jest taka, że mając tylko podstawowe ostrza pod ręką, będziesz w stanie przygotować wszystko, od prostego rodzinnego obiadu po pięciodaniowy posiłek. Poniżej przedstawiam cztery noże, które musisz posiadać w swojej kuchni, aby móc wyczarowywać wspaniałe dania.
Nóż szefa kuchni
Gdybyś mógł mieć tylko jeden nóż w swojej kuchni byłby to nóż szefa kuchni. W praktyce nóż szefa kuchni ma tak wiele zastosowań, że często określa się go mianem najważniejszego narzędzia w kuchni. Dorównuje mu tylko deska do krojenia, bez której korzystanie z noża szefa kuchni byłoby utrudnione, a siekanie czy krojenie mogłoby być szkodliwe dla naszej dobrze urządzonej kuchni.
Dla domowych kucharzy polecam nóż szefa kuchni z ostrzem zakrzywionym w górę. Ta krzywa pozwala na łatwy ruch kołyszący, dzięki czemu szatkowanie i krojenie w kostkę jest znacznie bardziej płynne.
Nóż do obierania
Inaczej nazywany jest nożem uniwersalnym i jest to ulubiony nóż każdej mamy, która kilka razy dziennie obiera smaczne owoce czy warzywa swoim dzieciom, przygotowuje zupy czy inne zdrowe potrawy. Noże do obierania są krótsze i mniejsze niż noże szefa kuchni i chociaż zostały zaprojektowane do lżejszej pracy, stanowi doskonałe narzędzie wielofunkcyjne. Nóż do obierania idealnie nadaje się do przecinania średniej wielkości owoców i warzyw, a także do krojenia mięs i serów. W przypadku gdy gotujemy ze starszym dzieckiem, ten nóż, jak i inne przybory kuchenne dla dzieci, świetnie sprawdzi się, by nasza pociecha poznawała sztukę kulinarną i uczyła się posługiwać ostrym nożem.
Nóż do krojenia chleba
Nazwa tutaj jest trochę myląca, gdyż dzięki ząbkowanym ostrzu nóż do chleba wykonuje spektakularną pracę i nie tylko kroi wszystkie rodzaje chleba, ale ma także wiele innych zastosowań w kuchni. Jeśli chodzi o pieczenie, nóż do chleba jest idealnym narzędziem do wyrównywania ciast. Jest to również doskonały kandydat do radzenia sobie z owocami z grubą skórką takimi jak melony, gdyż ząbki na ostrzu umożliwiają łatwe przecinanie twardej skóry bez wywierania zbyt dużego nacisku, a długość ostrza pozwala kroić równe plasterki.
Nóż do smarowania pieczywa
Nóż do smarowania to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Jest istotnym elementem przy przygotowaniu posiłków, gdyż ułatwia nam pracę przy robieniu naszych ulubionych kanapek. Dzięki niemu z rozsmarowaniem masła czy serka na kromce chleba radzą sobie również dzieci. Noże do smarowania wykonane są z różnych materiałów i często mają wyprofilowane rączki, dzięki czemu świetnie układają się w naszej dłoni, a ostrza ukształtowane są tak, aby dokładnie rozsmarować Twoje ulubione przysmaki na chlebie. Noże do smarowania są też niezbędnym elementem każdej domowej imprezy.
Twoje noże kuchenne mogą być najważniejszymi, a jednocześnie najbardziej niebezpiecznymi narzędziami w kuchni. Zawsze trzeba pamiętać aby zachować ostrożność przy ich używaniu i trzymać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Aby Twoje noże zachowały swoje właściwości długi czas, należy je ostrzyć. Kiedy nóż stępia się, staje się nie tylko nieefektywny podczas gotowania, ale również niebezpieczny. Tępy nóż nadal może przeciąć skórę (a raczej rozerwać), pozostawiając szersze, postrzępione cięcie, którego gojenie trwa znacznie dłużej niż czyste cięcie, które uzyskuje się ostrym nożem. Pamiętaj też o zabezpieczaniu powierzchni na której zamierzasz kroić. Ostre noże mogą nieodwracalnie zniszczyć Twój blat czy stół.