Precyzja w kuchni jest niezwykle istotna. Niektóre przepisy są na tyle elastyczne, że wystarczy szczypta tego lub odrobina tamtego i wyjdzie smaczne danie. Co jednak z  przepisami opierającymi się na dokładnych pomiarach? Aby odnieść sukces i wzmocnić swoje umiejętności kulinarne, waga spożywcza jest koniecznością w Twoim arsenale zaufanych akcesoriów kuchennych. 

Choć możesz sobie poradzić używając kubków i łyżek z miarką, dokładność wagi kuchennej jest nieporównywalnie większa. Po co piec ciasto, który jest po prostu smaczne, skoro możesz upiec tort rodem z najlepszej cukierni? Waga kuchenna pozwala Ci być dokładnym, a co więcej, jeśli stosujesz się do przepisu z książki kucharskiej, istnieje prawdopodobieństwo, że składniki są podane według wagi.  Dzięki wadze kuchennej, nawet skomplikowane przepisy wydają się łatwe. 

W tym miejscu nasuwają się jednak dwa pytania. Do jakiego stopnia można polegać na jej dokładności i czy warto w nią zainwestować?

Analogowa waga kuchenna czy cyfrowa waga kuchenna  – porównanie

Jeśli mielibyśmy porównać modele analogowe z cyfrowymi, nie ma wątpliwości, że zwyciężyłaby druga kategoria. Jednostki analogowe są świetne do pomiarów ogólnych, ale jeśli chcesz uzyskać wyniki w dziesiętnych, będziesz potrzebował precyzji najnowszej technologii. W większości przypadków, wysoka dokładność jest wspierany przez solidne procesory, które sprawiają, że bardzo dobre wagi kuchenne muszą kosztować więcej. 

Analogowa waga kuchenna, jajka, łyżki, wałek do ciasta i mąka.
fot. pixabay.com

Dokładność wag kuchennych

Niedokładna waga kuchenna jest jak tępy nóż czy dziurawa miska. Teoretycznie da się przygotować danie, ale czy będzie smaczne? Jeżeli nie jesteś pewny swojej wagi kuchennej, nie będziesz w stanie dobrze przygotować potrawy. Poniżej prezentujemy jaka jest dokładność wag kuchennych.

  • 10-gramowa lub większa – wiele wag analogowych powiedzą Ci, że Twój pomiar jest prawidłowy z możliwym odchyleniem o kilka gramów. Jeśli przygotowujesz prosty przepis, najprawdopodobniej ta różnica nie będzie nawet widoczna.
  • 1-gramowy – występuje w większości modeli cyfrowych. Wagi cyfrowe oferują dobrą dokładność. dlatego dzięki niej poradzisz sobie z przepisami o umiarkowanej lub wysokiej trudność.
  • 1-gramowa lub mniejsza – daje odczyty z dokładnością do jednego miejsca po przecinku, jest najbardziej niezawodna. Są one również nazywane wagami dietetycznymi, ponieważ potrafią precyzyjnie oszacować wagę porcji.

Wskazówki jak poprawnie korzystać z wagi kuchennej.

  1. Ustaw swoją wagę na płaskiej, równej powierzchni. Dzięki temu odczyt będzie dokładniejszy.
  2. Przed pierwszym użyciem zapoznaj się z instrukcję obsługi. W przypadku wag cyfrowych, brak wiedzy, może mieć duży wpływ na pomiary.
  3. Użyj podkładki – pomoże ona pochłonąć wibracje, które mogą zakłócić odczyt. Jeżeli nie masz specjalnej podkładki, do tego celu świetnie nada się podkładka pod myszkę komputerową.
  4. Użyj ciężarków lub innego przedmiotu o znanej masie, aby upewnić się, że jest ona dobrze ustawiona i działa poprawnie.
Cyfrowa waga kuchenna na blacie i kubek
fot.unsplash.com

Dobra waga kuchenna należy do niezbędnych akcesoriów kuchennych, które powinniśmy mieć w naszej dobrze urządzonej kuchni. Aczkolwiek czy wydasz na wagę więcej pieniędzy, czy kupisz zwykłą analogową, zależy już tylko od tego, jak wiele czasu spędzasz w kuchni i jakie dania gotujesz. Nie ma znaczenia czy kupujesz miski, noże czy duże sprzęty, takie jak płyty kuchenne czy zmywarki, zawsze powinny one być dostosowane do Twoich potrzeb i stylu życia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here