Smażenie to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów gotowania potraw, dlatego każdy, nawet najbardziej niedoświadczony kucharz, musi mieć, w swojej kuchni, patelnię. Nie wszystkie patelnie jednak są takie same i czasami to, jak potrawa wyjdzie, zależy od rodzaju użytej patelni. Poniżej przedstawiamy jakie rodzaje patelni dostępne są na rynku i jakie jest ich przeznaczenie. 

W kuchni możemy znaleźć to, co najlepsze i najgorsze dla naszego zdrowia. Możesz mieć sprzęt kompatybilny ze wszystkim. Na rynku dostępne są wszechstronne garnki i patelnie, które możesz używać nawet w piekarniku, w zmywarce lub na płycie indukcyjnej. Są też patelnie, do których jedzenie przywiera, a do tego pozostawiają niezdrowe cząsteczki w gotowanej żywności. 

Rodzaje patelni według materiałów

Patelnia z powłoką nieprzywierającą

Patelnia z powłoką nieprzywierającą mają jakąś formę wewnętrznej powłoki, takie jak teflon lub PTFE, który zapobiega przywieraniu żywności podczas gotowania. Są one najlepsze do gotowania takich potraw jak naleśniki, jajka czy ryby. Dzięki nim możesz używać niewiele masła czy oleju, a to sprawia, że przygotowywane dania są niskotłuszczowe i dietetyczne. Dodatkowo patelnie Non- stick są lekkie i nagrzewają się bardzo szybko. Jednak trzeba o nie dbać, gdyż łatwo się rysują, więc zawsze należy używać plastikowych lub silikonowych łyżek do gotowania.

Patelnia ceramiczna

Patelnie ceramiczne również są nieprzywierające, ale w przeciwieństwie do zwykłych patelni non-stick, które są pokryte jakąś substancją chemiczną, patelnie ceramiczne są pokryte żelem krzemionkowym wykonanym z piasku lub kamienia ceramicznego.

Patelnia ze stali nierdzewnej

Patelnie ze stali nierdzewnej są lekkie, ale trwałe. Sama stal nierdzewna nie jest szczególnie dobrym przewodnikiem ciepła, więc niektóre patelnie mają np. aluminium umieszczony między dwiema warstwami stali nierdzewnej. Są to najlepsze patelnie dla osób posiadających płytę indukcyjną w swojej kuchni.

Żeliwna patelnia

Żeliwo było używane do produkcji naczyń kuchennych już w VII wieku. Jest grube, ciężkie i bardzo uniwersalne. Może być używane do gotowania jajek, smażenia kurczaka na patelni, duszenia i pieczenia. Patelnie żeliwne nagrzewają się wolniej niż patelnie stalowe i aluminiowe, jednak wytrzymują one bardzo wysokie temperatury, a do tego równomiernie rozprowadzają ciepło i zachowują je na dłużej. Patelnie żeliwne mogą być gołe lub z powłoką.

Duża, żeliwna patelnia na czarnym tle.
fot.unsplash.com

Rodzaje patelni według przeznaczenia

Patelnie można używać zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. Mają one niższe ściany lub nie mają ich w ogóle. Niektóre patelnie mają specjalne przeznaczenie i służą do gotowania konkretnych potraw, między innymi jest to:

  1. Patelnia uniwersalna  – patelnia ma małe krawędzie i tradycyjnie okrągły kształt. Wyposażona jest w długi uchwyt i idealnie nadaje się do smażenia warzyw, kotletów czy steków. Występuje w różnych formatach, a wykonana może być z różnych materiałów, aby dostosować się do każdego rodzaju gotowania.
  2. Patelnia grillowa – patelnia grillowa została zaprojektowana w celu odtworzenie gotowania na grillu przy użyciu kuchenki.
  3. Patelnie do omletów –  jest to patelnia dnem i pokrywą, gdzie górna pokrywa wygląda również jak patelnia. Oznacza to, że, aby przewrócić omlet, wystarczy obrócić patelnię i jej górną część położyć bezpośrednio na palniku.
  4. Patelnia do naleśników – jak sama nazwa wskazuje, naleśnikarka (zwana także patelnią do naleśników) jest przeznaczona wyłącznie do smażenia naleśników. Występuje w postaci okrągłej patelni z płaskim dnem z niewielkim brzegiem, który pozwala uzyskać cienkie naleśniki.
  5. Patelnie z wyjmowanymi uchwytami – są to patelnie uniwersalne, które możemy również włożyć do piekarnika, dzięki doczepianej rączce. Dodatkowo zajmują mało miejsca, co bardzo wpływa na funkcjonalność naszej kuchni. To rozwiązanie świetnie sprawdza się w przygotowywaniu potraw, które, po wstępnej obróbce termicznej, powinny zostać zapieczone w piekarniku.
  6. Wok – Jest to rodzaj patelni uniwersalnej stosowanej przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Jego krawędzie są wyższe i bardziej rozszerzone niż w tradycyjnej patelni i nadaje się idealny do smażenia i gotowania na wolnym ogniu. 
Wok na kuchence z pokrojonymi warzywami i metalowymi łyżkami do mieszania.
fot.unsplash.com

Wybierając patelnie do swojej kuchni, przede wszystkim powinieneś dostosować ja do rodzaju płyty kuchennej, ale też do swojego stylu życia. Nie wahaj się również zważyć różnych modeli, gdyż niektóre rodzaje patelni są bardzo ciężkie i przez to trudne w obsłudze. Jeśli Twoje szafki są ciasne, wybierz serię patelni i garnków z wyjmowanymi uchwytami. Pamiętaj również, żeby dobrać odpowiednie akcesoria kuchenne do swoich patelni. Materiał, z których wykonane będą łopatki do przewracania i mieszania potraw, muszą być dopasowane do powłoki patelni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here