Stal nierdzewna, miedź, żeliwo czy teflon? Nie wszystkie materiały są takie same w kuchni, a wybór najlepszych dla nas może przyprawić o zawrót głowy. Poniżej przedstawiamy wady i zalety materiałów z jakich obecnie wykonywane są naczynia do gotowania oraz odpowiadamy na pytanie jakie garnki są niezbędne, aby móc przygotowywać domowe posiłki.
Garnki, tak jak noże, deski do krojenia, miski i inne akcesoria kuchenne są niezbędne w naszej dobrze urządzonej kuchni. Garnki i patelnie to podstawowe narzędzia do przygotowywania potraw na ciepło. Służą nam do gotowania, duszenia, smażenia, a nawet pieczenia. Przy wyborze garnków powinieneś również zwrócić uwagę na rodzaj płyty kuchennej, zainstalowanej w Twoim domu oraz wielkość zmywarki.
Materiały, z jakich wykonuje się garnki
Pierwszą rzeczą, na jaką powinieneś się zdecydować, wybierając garnki do swojego domu, to materiał, z którego powinny być wykonane. Na rynku dostępne są garnki ze:
Stali nierdzewnej
- Zalety: Solidne i ekologiczne, gdyż stal nierdzewna jest jednym z najlepszych materiałów do gotowania żywności.
- Wady: Stal nierdzewna jest stopem zawierającym żelazo, chrom i nikiel, które mogą być uczulające dla niektórych osób. Z tego powodu musi on spełniać normę 18/10, czyli zawierać 18% chromu i 10% niklu. Rzadziej spotykane naczynia ze stali nierdzewnej 18/0 nie zawierają niklu.
Miedź
- Zalety: Estetyczne, żeliwne garnki są bardzo często używane przez wielkich szefów kuchni i pozostają niezbędne do robienia dżemów. Równomiernie rozprowadzają ciepło, co sprawia, że gotowane potrawy są smaczniejsze.
- Wady: Jest to drogi materiał, który łatwo utlenia się w kontakcie ze słoną żywnością, co powoduje lekkie osady na powierzchni. Do codziennego użytku najlepiej wybierać garnki, które są cynowane, tzn. pokryte wewnątrz cienką warstwą cyny lub stali nierdzewnej, która służy jako ochrona.
Żeliwo
- Zalety: Dzięki swojej całkowicie żelaznej kompozycji, garnki i patelnie żeliwne mają magnetyczną jakość, której potrzebują przede wszystkim płyty indukcyjne. Gdy są odpowiednio zrobione, słyną z możliwości gotowania bez przywierania.
- Wady: Nie sprawdzają się w przypadku gotowania potraw, które wymagają szybkich zmian temperatury, gdyż wolno się nagrzewa i stygnie. Żeliwo jest również ciężkie.
Teflon
- Zalety: non-stick, pozwala na gotowanie bez dodawania tłuszczu. Jest również lekki i tani.
- Wady: Już w 2003 r. amerykańska organizacja zajmująca się ochroną zdrowia ludzkiego i środowiska, zwróciła uwagę na toksyczność teflonu (PTFE). W 2015 r. potwierdziło to kilka badań naukowych: ta nieprzywierająca powłoka generuje toksyczne związki już w 230°C, czyli w temperaturze osiąganej po 5 minutach użytkowania.
Jakie rodzaje garnków są nam niezbędne w domowej kuchni?
Garnki mogą być używane na kuchence lub w piekarniku. Większość z nich nie może być używana w mikrofalówce, ponieważ zawierają pewną formę metalu. Oto lista najpotrzebniejszych typów garnków w domowej kuchni:
- Garnek z dwoma uchwytami – jest to najbardziej uniwersalny garnek. W zależności od wielkości może służyć do gotowania ziemniaków, warzyw, zup czy sosów.
- Garnki do rosołu i innych zup – jest to duży i głęboki garnek, dzięki któremu możemy gotować zupy w dużych ilościach lub gulasze.
- Parowary – jest to naczynie z metalowym sitkiem, które znajduje się wewnątrz. Umieszczasz wodę na dnie, a para gotuje wszystko, co włożysz do sitka. Jest to świetne rozwiązanie do gotowania warzyw, tym bardziej że gotowanie na parze jest dużo zdrowsze niż tradycyjne.
- Rondel – jest to garnek z jednym długim uchwytem i oficjalnie jego przeznaczeniem są sosy. Bywa określany również jako patelnia do sosów. Jednak taki garnek świetnie sprawdzi się również do innych rzeczy jak gotowanie jajek, robienie czekolady na gorąco itp.
Najlepsze garnki dla naszej kuchenki.
Kuchenki gazowe mają to do siebie, że każdy garnek do nich pasuje i nie wymagają specjalnych garnków czy patelni. Inaczej niestety jest z indukcją. Najbardziej kompatybilne garnki z indukcją są te żeliwne, emaliowane żeliwem oraz garnki ze stali nierdzewnej. Jednak warto pamiętać, że garnki ze stali nierdzewnej, które w swoim składzie zawierają wysoka zawartość niklu, będą blokować pole magnetyczne naszej płyty indukcyjnej. Natomiast aluminiowe, całkowicie miedziane lub szklane naczynia nie będą działać. Wielu producentów zaczęło dodawać warstwę magnetyczną do dna tych garnków i patelni. Natomiast naczynia z aluminium i miedzi wymagają znacznie wyższych częstotliwości do generowania ciepła potrzebnego do gotowania żywności.
Wybierając garnki do swojego domu, pomyśl o tym, jakich właściwie potrzebujesz przed wyruszeniem do sklepów. Nie ma sensu kupować 20-elementowego zestawu, jeśli w tak naprawdę będziesz używać tylko kilku z nich. Kupowanie zestawu naczyń jest zazwyczaj dużo tańsze niż kupowanie pojedynczych sztuk, ale warto rozważyć, czy zestaw jest wart pieniędzy.